duminică, 24 iunie 2012

Revista 22 - Radiografii postelectorale (5 dec 2007)

Rezultatele alegerilor europarlamentare si ale referendumului pentru votul uninominal nu au confirmat decat in parte previziunile facute in baza sondajelor de opinie. Pentru a intelege care au fost mecanismele care au stat la baza acestor rezultate, am apelat la specialisti din domeniul sociologiei si comunicarii politice, care au raspuns la urmatoarele intrebari:

1. Cum interpretati prezenta scazuta la vot la alegerile europarlamentare?
2. Care sunt cele mai importante directii de migratie a electoratului intre partide?
3. Cum au influentat scandalurile politice din ultima perioada optiunile electoratului? Mai este mesajul anticoruptie de actualitate pentru electorat?
4. In conditiile in care electoratul declara ca vrea vot uninominal si primenirea clasei politice, de ce prezenta la referendum a fost atat de scazuta?
5. Cat de relevante sunt rezultatele de la europarlamentare si de la referendum, in perspectiva alegerilor de anul viitor?

CATALIN AUGUSTIN STOICA, director general CURS
Coruptia ramane o tema majora

 1. Pe baza datelor CURS, ma asteptam ca aceasta prezenta sa fie in jur de 30% - media prezentei la europarlamentarele ce au avut loc in 2004 in noile tari membre UE. Convingerea ca ne indreptam catre o rata scazuta de participare mi-a fost intarita si de modul in care s-a desfasurat campania electorala. Ca vizibilitate si intensitate, a fost o campanie cel mult modesta. Unele partide au facut greseli colosale de strategie si mesaj; alte partide s-au remarcat prin faptul ca nu au avut o campanie propriu-zisa. Un numar foarte mic de partide (ma refer aici la PNL, PLD, UMDR in special; poate si PSD) au avut campanii foarte bune si au avut de castigat pe fondul unui dezinteres generalizat fata de euroalegeri.

Citeste continuarea aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu