miercuri, 25 iulie 2012

Rata de participare la referendum – RELOADED


Intr-o postare anterioara si intr-un interviu din Evenimentul Zilei, am facut citeva precizari cu privire la dificultatea estimarii participarii la vot in Romania prin sondaje de opinie pe teme politice electorale (asta e termenul consacrat). Doua dintre motivele invocate in respectivele postari se refereau la urmatoarele aspecte: 1) efectul de dezirabilitate sociala – tendinta respondentilor de a supra-raporta comportamente dezirabile social (cum este cazul votului); acest efect este prezent in multe ale tari si nu mai insist aici asupra lui; 2) evenimentele din campania electorala care au loc ulterior realizarii unor sondaje de opinie. Spre exemplu, sondajul CURS pentru Jurnalul National a fost in incheiat in data de 16 iulie. Ca in orice alta campanie electorala, ceea ce s-a intimplat de atunci incoace poate influenta atit prezenta la vot cit si rezultatul acestuia. Cel mai clar exemplu aici este recentul anunt al PD-L cu privire la boicotarea referendumului din 29 iulie, fapt care da peste cap multe estimari. 

In fine, al treilea si poate cel mai important motiv pentru care estimarile de prezenta la vot prin sondaje de opinie nu se vor potrivi cu datele oficiale privind prezenta la vot tine de listele electorale, care nu sunt actualizate, contin si alte distorsiuni si ii includ si pe romanii care in prezent traiesc in afara granitelor tarii (cel putin 2,5 milioane potrivit estimarilor din diverse anchete sociologice nationale si straine). Mai exact, potrivit listelor electorale de la ultimele alegeri locale, populatia cu drept de vot a Romaniei cuprinde  18.315.800 de persoane, asta in conditiile in care, potrivit raportarilor alambicate ale INS-ul, in interiorul granitelor tarii (asa numitii stabili din tara) am avea 18.384.049 de persoane CU TOTUL (inclusiv minori), conform Recesamintului din 2011. Tot potrivit Recensamintului din 2011, am fi cu totul 20.254.866 de cetateni romani (inclusiv absentii temporari sau cei absenti pe o perioada mai indelungata).

Iata mai jos, cum se schimba rata de participare la referendum folosind date de sondaj si scenarii cu privire la populatia cu drept de vot AFLATA in tara.
Folosesc estimarea din sondajul CURS dat publicitatii pentru Jurnalul National. Spre exemplu, 61% din 18.315.800 de votanti OFICIALI ar insemna 11.726.638 persoane (mult peste pragul de 9.157.901 votanti necesar validarii referendumului).

Scenariul 1: Dar daca in tara ar exista in mod REAL cu 1 milion de votanti mai putini decit cifrele oficiale? Cu alte cuvinte, presupunem ca, in loc de 18 milioane si ceva, am avea 17.315.800 de votanti in tara. Asta inseamna ca estimarea CURS de 61% rata de participare s-ar traduce intr-o rata de participare la vot conform listelor electorale oficiale (si neactualizate) de 57%!!!

Scenariul 2. Dar daca in tara ar exista in mod real cu 3 milioane de votanti mai putini decit spun listele electorale? Asta inseamna 18.315.800 – 3.000.000=15.315.800 votanti in tara. (Mi se pare ca cifra aceasta ar fi aproape de estimarile d-lui Vasile Ghetau, unul dintre cei mai buni demografi romani. Acest aspect trebuie insa reverificat.) Acum, 61% (estimarea CURS) din 15.315.800 inseamna 9.342.658 de votanti. Daca raportam aceasta cifra la listele electorale oficiale (cu 18.315.800 de votanti), rata de participare ar fi, optimist, de circa 51%!!!!

Am facut acest exercitiu pentru a demonstra cit este de dificil ca estimarile din sondaje (pe baza unor simple intrebari privind intentia de a participa la vot) sa fi confirmate de cifrele furnizate de institutiile statului, all other factors being equal.  Sa nu uitam de “dezirabilitate sociala” si evenimentele din campaniile electorale. De fapt, decizia PD-L de a boicota referendumul face ca pragul de participare sa fie foarte greu de atins. Cei interesati pot consulta si alte estimari foarte bune si interesante ale lui Mirel Palada si  Barbu Mateescu. Oricum, vorba aceea, sa nu ziceti ca nu v-am zis sau ca “sondorul a mintit poporul!” !!

PS: Imi cer scuze pentru eventualele inexactitati cu privire la numarul oficial al persoanelor cu drept de vot! Pentru reclamatii, adresati-va BEC-ului si INS-ului. Ramin la parerea ca Imperiul Roman avea o evidenta mai bun a propriilor cetateni decit statul roman in prezent.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu