duminică, 29 iulie 2012

Un prag prea indepartatIn postarile anterioare imi exprimam scepticismul cu privire la atingerea pragului necesar validarii Referendumului. Chiar si inainte de anuntarea boicotului de catre PD-L, pragul de prezenta la vot -- calculat pe baza unor liste electorale cu numeroase probleme – parea a fi o tinta dificil de atins. Dupa oficializarea boicotului, pragul de 50% plus 1 devine aproape imposibil de realizat.

Desigur, cei mai multi analisti considera ca eventuala invalidare a referedumului se va datora exclusiv strategiei (si strategilor) PD-L si ai lui Traian Basescu. Sunt insa si alte elemente care, si fara boicotul PD-L, ar fi facut improbabila atingerea pragului de validare.


Ma refer aici la gruparile rivale din interiorul USL. Ar fi gresit si neproductiv sa gindim USL in termeni de bloc monolitic. USL este format din PSD, PNL si PC. Ca in orice partid, si in PSD si in PNL exista grupari sau factiuni care sunt nemultumite de actualii lideri. Astfel de grupari ii includ pe cei care au pierdut la ultimele alegeri interne din PSD si PNL si pe cei care sunt nemultumiti  in legatura cu modul in care functioneaza USL si/sau, mai exact, de modul in care “se imparte cascavalul” in USL dupa preluarea guvernarii. Altfel spus, si in PSD si in PNL sunt lideri locali si/sau centrali profund dezamagiti si care nu ar ezita sa-si ia revansa, subminind mobilizarea la referendum si implicit subrezind autoritatea actualilor lideri USL, Ponta si Antonescu. De altfel, infringerea lui Mircea Geoana in 2009 s-a datorat si dezertarilor si reglarilor de conturi dintre gruparile rivale din PSD. (Cei interesati, se pot uita la rezultatele din turul al doilea al alegerilor prezidentiale din 2009 si vor putea identifica acele fiefuri [judete] PSD unde Geoana a obtinut scoruri dezamagitor de mici.) Si atunci si acum, orgoliile personale ale unor lideri s-au situat mult deasupra tintelor ori a interesul electoral general al PSD (atunci) si USL (acum).
   
Asadar, istoria invalidarii acestui referendum – daca intr-adevar va fi invalidat – va trebui sa consemneze si aceste “tradari” si reglari de conturi din interiorul USL. Sigur, exista posibilitatea ca si unele grupari din PD-L sau lideri locali sa submineze boicotul initiat de conducerea centrala. Totusi, in economia votului de la actualul referendum, dezertarile din USL vor avea un impact mai mare decit tradarile din PD-L. Vom vedea insa ce se va intimpla pina la sfirsitul acestei zile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu