miercuri, 1 august 2012

Despre zombies, necro-politica si liste electorale


 
Referendumul s-a incheiat si acum CCR decide asupra validarii sale. Intre timp, adversarii lui Traian Basescu sustin ca referendumul ar trebui validat intrucit listele electorale contin multe inexactitati si includ multe persoane decedate. (De aici si termenul necro-politica din titlu, termen pe care il imprumut de la Achille Mbembe, folosindu-l insa intr-un alt sens.[1]) Unii jurnalisti si politicieni se declara stupefiati de faptul ca in ciuda uimitoarelor progrese tehnologice, administratia publica din Romania nu a fost in stare sa verifice si actualizeze listele electorale. Sunt cel putin doua motive datorita carora NU ar trebui sa mire pe nimeni haosul din statisticile oficiale de la noi:

1)      Inalta incompetenta din structurile birocratiei de stat. Lucrul este evident daca ne uitam la modul in care INS a inteles sa realizeze cel mai recent recensamint. Potrivit comunicatului oficial al INS, circa 1 milion de persoane nu au putut fi recenzate. De asemenea, au existat numeroase situatii in care romanii plecati in strainatate la munca de mai bine de 12 luni au fost inregistrati ca fiind prezenti in tara. Din sursele mele,  se pare ca ar fi existat recomandari informale catre operatorii de interviu de la recensamint pentru “umflarea” cifrelor in modul descris anterior. Se spune ca aceste recomandari ar fi urmat linia unor “ratiuni superioare de stat” avind in vedere ca alocarile de bani de la UE iau in calcul si numarul cetatenilor din tarile membre. Tot la capitolul incompetenta trebuie mentionat si faptul ca sistemele informatice ale diverselor structuri statale nu se “pupa” unele cu altele (mai exact nu pot comunica intre ele si nu permit comparatii rapide). Evident, la mijloc se afla si alte chestiuni decit pura incompetenta si ma gindesc la diversele licitatii pentru informatizarea unor structuri ale administratiei publice. De ce sa avem un sistem global informatizat si bine pus la punct cind putem face “n” licitatii pentru “n” sisteme informatice din care fiecare isi poate lua un comision?
2)      Interesul politicienilor. In procesul de actualizare a listelor electorale iau parte primari si alti reprezentanti ai autoritatilor publice locale. Cum distribuirea de fonduri de la bugetul central se bazeaza si pe numarul de locuitori, primarii din localitati mai napastuite demografic (prin migratie etc.) nu prea sunt foarte entuziasmati de o actualizare reala a listelor electorale. Nici parlamentarii nu au fost foarte entuziasmati de actualizarea onesta a listelor electorale intrucit acest lucru ar fi putut conduce la o scadere a numarului de parlamentari (intrucit, admitem cu totii, populatia Romaniei a inregistrat un declin demografic).

Pentru mine haosul (deliberat sau spontan) din statisticile oficiale este frustrant nu din punct de vedere politic ci profesional. Cele mai multe studii le fac pe baza unor esantioane si am nevoie de date solide pentru a valida aceste esantioane. In acest moment, astfel de date solide lipsesc si nu ai cu cine sa te certi la INS sau in alte locuri. Nici o guvernare –  fie ea PSD, PNL, PD-L – nu a fost in mod real interesata de lamurirea situatiei demografice. Dupa ce se va potoli furtuna legata de referendum si contestari de praguri, mi-as dori din toata inima sa clarificam macar acest aspect. Am insa slabe sperante ca acest lucru se va realiza curind intrucit, vedeti voi, acum-acum vin alegerile parlamentare. Cum sa ramina unii fara coledzi, ma intelegi? Si atunci iar o sa ne bazam in toamna pe necro-politica si zombies.


[1] Ii multumesc Oanei Mateescu pentru ca mi-a atras atentia asupra eseului lui Achille Mbembe si lui Radu Umbres care mi l-a pus la dispozitie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu