duminică, 9 decembrie 2012

Cum sta treaba cu exit poll-urile1) Nu credeti ce auziti pe surse ca fiind date din exit poll-uri; cel putin in cazul nostru, nici cei care pretind ca stiu, nu stiu, de fapt, nimic – va garantez!
2) Comparativ cu anii anteriori, refuzurile de a raspunde la chestionare sunt mai mari si vor afecta estimarile.Pentru asta puteti sa multumiti urmatorilor:
a) politicienilor care au dus competitia electorala la polarizare extrema; b) procurorilor care au facut exces de zel, se pare, in anchetarea unor fraude la referendumul din vara; c) televiziunilor care au exagerat si mai mult -- mediatic -- excesul de zel al procurorilor din vara.  In general, nimeni nu se astepta ca, pe masura ce ne indepartam de momentul 1990, va fi din ce in ce mai dificil sa faci exit poll-uri si sondaje. Ma rog, cine se astepta ca, la peste 20 de ani de la caderea comunismului, sa vorbim despre "cumparare de voturi" si "mita electorala" -- fenomene a caror frecventa a crescut neasteptat comparativ cu etapa de copilarie a democratiei romanesti (inceputul anilor ’90)?
3)  In realizarea unui sondaj la iesirea de la urne sunt zeci de lucruri care pot merge prost. Cei care fac aceste sondaje pot controla doar o mica parte din factorii care le pot afecta estimarile. Mai exact, sondorii se pot asigura ca, intre anumite limite, esantionul este corect ales, pot sa isi instruiasca operatorii astfel incit acestia sa inteleaga scopurile exit poll-ului si metodologia de realizare a interviurilor, pot controla – din nou, intre anumite limite – calitatea muncii operatorilor din teritoriu si pot avea metodologii sofisticate de analiza a datelor. Ceea ce nu pot controla sondorii sunt: reactiile stupide ale unor sefi de sectii de votare care nu permit accesul operatorilor la iesirea de la sectii desi exista decizii ale BEC in acest sens; suspiciunea oamenilor manifestata prin raspunsuri “dezirabile social” sau prin refuzul de a raspunde la chestionar; nu pot controla vremea, care afecteaza participarea la vot (dupa cum este cazul in anumite zone din tara in care azi, in ziua alegerilor, unele sectii de votare au fost blocate); alte aspecte care tin de munca efectiva a operatorilor din teren.
Cele spuse la punctele 2 si 3 vor influenta estimarile celor care fac exit poll-uri. Sigur, lumea se asteapta ca exit poll-urile sa masoare cu sublerul, la micron, rezultatele votului. Interesul sondorilor este acelasi: sa isi faca treaba cit mai bine. Numai ca, vedeti voi, exit poll-urile sunt cercetari selective (facute pe esantioane, adica, si nu pe intreaga populatie) care au niste marje teoretice de eroare calculate la anumite nivele de incredere. Spre exemplu, daca un exit poll are o marja teoretica de eroare de +/-1% la un nivel de incredere de 95% asta inseamna, pe scurt si pentru nespecialisti, ca se admite ca, in 5% din cazuri (ori din toate esantioanele posibile), estimarile se pot situa in afara marjei de eroare.
Revenind insa la chestiunea masurarii cu sublerul, inainte de a sari pe sondori, va rog sa ii intrebati pe cei de la INS urmatoarele: 1) Care e marja de eroare a esantionului de mii de sectii de votare pe care se bazeaza estimarile lor cu privire la prezenta la vot? (Veti ramine surprinsi de marimea acestei marje pe un esantion considerabil mai mare decit al exit poll-urilor. Cele din urma folosesc esantioane de citeva sute de sectii in vreme ce INS-ul foloseste un esantion de mii de sectii de votare pentru a estima prezenta la vot.) 2) Cum se face ca INS-ul, la ultimul Recensamint, nu a reusit sa faca recenzarea a circa 2,8% din totalul locuintelor, adica circa 1 milion de persoane? (Recensamintul este o cercetare exhaustiva si nu una selectiva/pe esantioane, cum sunt sondajele obisnuite si exit poll-urile.)
Sa-mi spuneti si mie ce raspunsuri obtineti de la INS si apoi sa sariti pe sondori. Ma rog, mai bine ar fi sa sariti pe politicieni si sistem.

3 comentarii:

  1. Mda... chiar spuneam azi ca acest an imi pare la fel de tumultos ca 1990...

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, stiu, sint din familie de sociologi, dara asta e! Sint absolut de acord cu ce spui, si INCA - nu ai spus tot.

    RăspundețiȘtergere